MENÜ

SZÍNTERÁPIA

         A színek mindennapi életünk részei, befolyással vannak hangulatunkra, életmódunkra – még ha nem is tudatosítjuk ezt. Általában szeretjük a színeket, mindenkinek vannak kedvenc színei, de bizonyos színeket valamiért nem kedvelünk.


 

Színtani ismereteink által tudjuk, hogyan keverednek a színek, melyek az alapszínek, és a másodlagos, harmadlagos, vagyis a kevert színek. Fizikából is tanultuk, hogy a színek tulajdonképpen a fény megjelenési formái, rezgésszámukat, hullámhosszukat, látható és nem látható tartományba eső részüket ismerjük. A művészetben szintúgy jelentőséget tulajdonítottak a színeknek, hiszen ez az alkotások egyik alapja. Bár koronként, stílusonkét más-más értelmet ad a műveknek, a művészek, műelemzők, és a nézők, műkedvelők is másként tekintenek egy-egy alkotásra. Szubjektíven ítéljük meg a színeket, sőt, vannak, akik több színt érzékelnek, mint mások, ezért mindenkire máshogyan hatnak a színek. Alapvetően azonban bizonyos tulajdonságaikban megegyeznek.


 

A szín- és fényterápia részeként jelentek meg a színeket gyógyításra használó módszerek, amelyek által nemcsak hangulatunk javulhat, de a megfelelő színek alkalmazásával gyógyulni, regenerálódni is képes a szervezet.

Ékszereim, amelyek színskálája a színterápián alapul, a mindennapokban magunkkal hordható talizmán lehet. Színüket nézegetve, elmélyülve az üvegen megcsillanó napfényben jobb kedvre derülünk, és élvezhetjük a színek különböző élettani, pszichikai hatásait.

 

 


BÍBOR/LILA: Az intelligencia és a tudás színe. Mértékletességet sugall, mivel egyensúlyt hordozó (a vörös és a kék szín keveréke). A lila növeli az empátiát, a beleérző képességet, az intuíciót. Nyugtat és élénkít, mint a kék és a vörös. Viseljünk lilát, ha a magasabb tudatosságra törekszünk, ha át szeretnénk gondolni a terveinket és annak megvalósítását, ha memóriánkat akarjuk javítani. A koronacsakra színe, amely összeköt a spirituális világgal, belső tudásunkkal, bölcsességünkkel. 


 

INDIGÓ: Hatása hasonlít a kék színéhez, hiszen az indigó is kék. Mivel sötétebb, mélyebb színű, ezért a végtelen mélységet, az elménk, tudatunk mélyebb rétegeit célozza meg. Nyugtató hatású, nyitottá tesz a spiritualitás, a nem evilági dolgok megértése felé. Erősíti az intuíciót, felszínre hozza a mélyen nyugvó gondolatainkat, érzéseinket. Gyulladáscsökkenő hatású, a homlokcsakrához köthető.


 

KÉK: A nyugalom, békesség színe. Segít ellazulni, csillapít, nyugtat, és a rossz alvóknak is álmot hoz. Egyben a víz, a tenger és az ég színe is, ezzel együtt pedig a végtelenséget szimbolizálja. A végtelenségből, a végtelen lehetőségek "tárházából" táplálkozó elme számára a kreatív ötletek hozója. Stresszcsökkentő hatású, a gégefőhöz, légutakhoz, torokcsakrához köthető.


 

TÜRKIZ: Alapvetően vidám és élénk szín, a hullámzó tenger és a nyári égbolt színe. Kék és zöld keveréke, melynek színe élénkít, jókedvre derít, sötétebb változatánál pedig érvényesül a kék szín nyugtató hatása. Elősegíti a kommunikációt, kreatívvá tesz. Javítja az általános közérzetet, vidámmá tesz és az immunrendszert is erőíti. 


 

ZÖLD: A természet, a nyugalom és harmónia színe. A zöldnek sok árnyalatát kedveljük és hordjuk. A fűzöld a regenerálódásban segít, a vidámabb sárgászöld pedig a növekedés, a természet termékenységének színe. Bármilyen zöld árnyalatot is választunk, az a természet erejével segít, ráhangol bennünket a természet megújulási képességére, hogy mi is felépüljünk, helyreálljon a test egyensúlya. Antibitoikus, fertőtlenítő hatású, a szívcsakrához köthető.


 

SÁRGA:  A nap, a vidámság színe. Erősíti a kreativitást, élénkít és fellelkesít, jobb kedvre derít. Az intellektus színe, bátorságot és erőt ad. Tettrekésszé tesz, javítja a koncentrációt, ezért tanuláshoz, vagy a vizsgákhoz, megmérettetésekhez érdemes sárga dolgokkal körülvennie magát az embernek. A solar plexushoz, vagyis a napfonatcsakrához köthető, a gyomor, hasi tájéki belső szervekhez tarozó szín, emésztőrendszerre hat, antidepresszáns hatású.


 

NARANCS: Élénk és vidám szín, megvan benne a sárga kreatív és lelkesítő hatása, valamint a vörös nyughatatlan akaratossága. A narancs szín depresszió ellen kiváló, hangulatjavító, élénkítő hatású, egyensúlyban tartja a tudatos szellemet és az ösztönös szexualitást. Aktivitásra serkent, kezdeményezésre, az ötletetek megvalósítására. Meleg és életrevaló szín, kimozdít a passzivitásból. Az alhasi tájékhoz kötődik, a szakrális csakrához. 


 

VÖRÖS: Túlfűtöttség, pulzáló energia és akarat. A vörös színt a melegséghez kapcsoljuk és a szexualitáshoz. Érzelmileg is felfűt, provokatív, erőteljes szín. Élénkít és aktivizál. Ha valamit nagyon meg akarunk szerezni, viseljünk vöröset. Segít véghezvinni a tetteinket, ötleteink megvalósítását (akár mindenen keresztül is). A nemiség színe, az ösztönöké, így a gyökércsakrához, a vérhez és a nemi szervekhez kapcsolható.


 

RÓZSASZÍN: A szeretet és a szerelem színe, ártatlan és nyugodt szín. Éppen ezért hatása is nyugtató, ellazít és önbizalmat ad. Nyíltszívűséget, empátiát mutat, együttérzést másokkal. Viseljük akkor, ha megbízhatónak, segítőkésznek szeretnénk tűnni, ha azt akarjuk sugározni: itt vagyok, rám számíthatsz! Gyengédséget, megértést, barátságosságot sugall. 


 

FEHÉR: Az ártatlanság, tisztaság színe. Általában a békéhez, nyugalomhoz, az igazsághoz kötik. Némely kultúrában a halál színe, a változásé, a megtisztulásé. Azért viseljük, mert ez a szín azt sugallja, tiszta vagyok, a gondolataim is tiszták, rendezettek. Viseljük akkor, ha az igazságra, a lényegre vagyunk kíváncsiak, ha nyugalmat, rendezettséget szeretnénk vinni életünkbe, ha ki akarunk szabadulni a hétköznapok mókuskerekéből és valami másra, magasabbra, szárnyalóbbra vágyunk. A transzcendencia színe, a teljesség és a magasabb tudatosság színe (hiszen a fehér magában foglalja az összes fényszínt), a tudat és a tudatos létezés színe. 


 

 

Hírek

  • Elkészült az új honlap!
    2012-08-24 23:16:48

    Az Angel Eve´s Fantasy Shop új honlapot indított!

    Ezentúl már nem csak a facebookon, a meska.hu-n, a sashe.sk-n, hanem emailben is rendelhet az egyedi ékszerek, illusztrációk, vagy grafikák közül. A képgalériákban kényelmesen, otthonról ülve böngészheti át az aktuális kínálatot, és nézheti meg a munkáimról készült fotókat. 

Szavazás

Milyen színű ékszereket visel szívesen ősszel?
Narancs, barna, sárga - az őszi természet színeit
Az épp aktuális divatszíneket
Hideg színeket, mert az időjárás is hidegebb
Az aktuális hangulatomnak megfelelőt
Mindig a ruhámhoz illő ékszereket viselek
Asztali nézet